Whitepaper Circulair & toekomstbestendig bouwen

Na de crisisjaren en de noodzakelijke veranderingen in de bouw- en vastgoedsector als gevolg van het Klimaatakkoord wordt circulair bouwen inmiddels ook door regelgeving en overheidsbeleid voorgeschreven. Voor opdrachtgevers is er vervolgens de uitdaging om een goede uitvraag te formuleren voor nieuwe gebouwen. Hoe kunnen in het ontwerp onderstaande doelstellingen van de Bouwagenda worden gerealiseerd?

    - ALLE NIEUWBOUW ENERGIENEUTRAAL IN 2020
    - 50 % MINDER PRIMAIRE GRONDSTOFFEN IN 2030
    - 10 % PRODUCTIVITEITSSTIJGING IN 2025

In nieuwe tenders (PIANOo) worden inmiddels criteria genoemd als samenwerken, duurzaamheid en gebouwen flexibel en demontabel ontwerpen en realiseren.

 

Materiaalgebruik, energieverbruik en levensduur bepalen de CO2 footprint van gebouwen. Met de lessen uit het verleden en de ervaringen van voorbeeldprogramma’s (SEV2) zoals IFD (Industrieel, Flexibel en Demontabel) bouwen blijkt dat de doelstellingen vandaag al technisch gerealiseerd kunnen worden. De huidige praktijk toont echter belangrijke knelpunten als gevolg van ingesleten gewoontes en traditie.

Ger van der Zanden van Slimline Buildings BV heeft een over dit onderwerp een whitepaper geschreven dat inzicht geeft in het ontstaan van deze niet-technische knelpunten, een visie op oplossingen en de kansen om zo werkelijk circulair en toekomstbestendig te bouwen. Hij is van harte bereid om met u van gedachten te wisselen en nodigt u uit om contact op te nemen!

Lees het volledige whitepaper op de website van Slimline Buildings of download het document bij dit artikel.

 

Auteur Whitepaper:

Ger van der Zanden
Slimline Buildings B.V.
8 december 2017