2015 YDL: Hoop voor de Toekomst

Op 13 oktober 2015 vond het event YDL: Hoop voor de Toekomst" plaats.

Klik op de afbeelding voor een impressiefilm van de dag

De dag had tot doel om meer jongeren mee te laten denken en mee te laten doen in het daadwerkelijk omzetten van Duurzaamheid naar producten, processen of diensten die ertoe doen. Bij de Duurzame Leverancier geloven wij dat daarvoor de jongere generaties actief betrokken moeten worden. Vanuit het principe ‘Caring is sharing’ is deelname aan YDL daarom vrij voor iedereen die jonger is dan 35 jaar. Je hoeft niet eens bij één van de leden werkzaam te zijn.  Met trots presenteren wij dan ook het programma van YDL; Hoop voor de Toekomst.

De dagvoorzitter Esther Molenwijk en sprekers Femke Haccoû Talitha Muusse aankomende hoopvolle talenten openden het programma.

Na een korte break kregen Duurzame Start-ups de mogelijkheid een pitch van 3 minuten te geven om de deelnemers de kracht van ondernemerschap te laten ervaren en nieuwe ideeën op te laten doen. Inzet was een Bee-award en iPad voor de beste pitch.  De volgende pitches werden gegeven.

Pret-a-Loger – Gabriel de Leo

Solar Monkey – Mels van Hoolwerff

New World Campus – Marjolijn Soelaksana

Pelican House – Tom Leenders

Nadat de Bee-award en iPad uitgereikt waren aan winnaar Pelican House nam Annemarie Soeteman ons met filosofische overdenkingen mee richting pauze.

 Na een Duurzame Lunch vormden zich team die aan de gang gingen de deelnemers aan de slag met verschillende duurzame cases die waren ingebracht door leden van de Duurzame Leverancier. Dit betrof de volgende vraagstukken waar de organisaties oprecht geïnteresseerd waren in een jonge kijk. Het specifieke format dat de organisaties aanleveren maakt het mogelijk om de Duurzame case te bezien vanuit het perspectief van de organisatie die een case inbrengt.  Het gaf direct zicht om wat deze van de deelnemers wil, hoe zij de deelnemer zien en waarom ze denken de deelnemers nodig te hebben bij dit specifieke vraagstuk.

Ook krijgen de deelnemers vooraf meer helderheid over de gewenste rol en een begrip van hoe hun toegevoegde waarde wordt beoordeeld. Het helpt de young professional met het snel identificeren van barriéres en blokkades die moeten worden verwijderd.  Dit alles met als doel dat de deelnemers met ideeën komen om de situatie snel te verbeteren en concrete oplossingen te bedenken die tot prototypes leiden die direct in de praktijk toegepast zouden kunnen worden. 

Dit betrof de volgende Duurzame cases:

Is elektrisch rijden de toekomst? - Antea

Waarde uit afval – BAM

De business case van Social Return - BAM

Onderscheidend Duurzaam - Dura Vermeer

CO2 reductie in de keten – Dura Vermeer

De vitale werknemer - Dura Vermeer

Biomasse uit het groenbeheer - Grontmij

Hoe kunnen we 'Archelogiebesparend bouwen' in de binnenstad - Grontmij

Provinciale wegen geven energie - Grontmij

Mobiliteit in de gezonde stad - Movares

Biobased infrastructuur: van niche tot mainstream voor (vaar)wegen – Saxion Hogeschool

Cleantech House: de optimale duurzame betaalbare woning van nu – Saxion Hogeschool

Google Car Smart City - Saxion Hogeschool

Technologie in de stad van de Toekomst – Siemens

Kostenreductie van offshore wind in Nederland - Siemens

Energie uit de weg – Strukton

Circulair beheer en onderhoud – Strukton

Mobiele telefoons in de circulaire economie - Vodafone

Zie hier welke prototypes er die dag uitkwamen

 

 

 

 

Het organiserende kernteam van 'YDL; hoop voor de Toekomst' waren vlnr staand: Ruben Klein Obbink Wouter Schik Victorine Vaal Dirk Jan Vinke  Emma Grijsen Bas Verheugt Marthe de Haan gehurkt vlnr:Patrick van Esch  Jaco Tiellemans   

Zij werden daarbij ondersteunt door Renee van den Heuvel en Maurice van Rooijen

Tijdens de dag maakte Bas Fokkema illustraties. Red Sun Media heeft audio visuele opnames gemaakt die een impressie van de dag geven.

Het platform Duurzame Leverancier® heeft dit interactieve event in co-creatie georganiseerd met young professionals van: 

Movares BAM Grontmij Dura Vermeer GreenBlue Antea Group Saxion Strukton Siemens